Το Οινοποιείο μας


Το Οινοποιείο BorovinoWine εδρεύει στην Λευκίμμη Κέρκυρας.

Η εμπειρία των χρόνων, η γνώση, η αγάπη και το μεράκι για το κρασί, επέβαλαν τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου, με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλών απαιτήσεων. Η ολοένα αυξανόμενη δυναμική της επιχείρησης υποβοηθήθηκε από τα ενθαρρυντικά αποτελεσμάτα της πορείας των κρασιών του οινοποιείου στην τοπική αγορά.

Σήμερα, το νέο οινοποιείο BorovinoWine, παραλαμβάνει τα σταφύλια της οινοποιήσης του από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στην νότια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λευκίμμης, όπου καλλιεργούνται η κατοχυρωμένη τοπική λευκή ποικιλία Κακοτρύγης και η τοπική ερυθρή ποικιλία Σκοπελίτικο. Με βάση τις παραπάνω ποικιλίες το οινοποιείο παράγει τα πα παρακάτω κρασιά:

Από τον Όμηρο και την Οδύσσεια έως τώρα η Κέρκυρα ήταν και είναι διάσημη για το κρασί. Από την αρχαιότητα λοιπόν και το διάσημο κρασί των Φαιάκων η Κερκυραϊκή οινοποιεία  συνεχίζει αδιάκοπα έως τις μέρες μας.

Έχουν διασωθεί τοπικές ποικιλίες όπως ο Κακοτρύγης (λευκό), το Πετροκόρυθο και το Σκοπελίτικο (κόκκινα).


Κακοτρύγης

Ονομάζεται έτσι γιατί τα τσαμπιά έχουν σκληρό κοτσάνι και τρυγούνται δύσκολα. Παράγει κρασί λευκό, με λεπτό και διαρκές άρωμα. Oινοποιείται σε όλη την Kέρκυρα, χωρίς να έχει την ανάγκη προσμίξεων.

Σκοπελίτικο

Το Σκοπελίτικο που θα το βρούμε και ως Λημνιό , είναι ερυθρή ποικιλία που κλαδεύεται σε 1 ή 2 μάτια -ανάλογα με τη ζωηρότητα του και είναι το βασικό μαύρο κρασοστάφυλο στην Κέρκυρα.

Testimonial

Inching closer to the wine map
Having lived off the island a lifetime I was not up to date with the local scene. The second Covid lockdown unable to continue on the wine routes gave me the opportunity to discover first hand changes in four unknown ventures. Only seeing newly planted vineyards convinced me that a revival is underway. ‘Boros’ is the one of the finest vineyards in south Corfu’s Lefkimi. Agronomist Nikos Kotinas has been consulting this recent venture keeping it on stellar route. Rain is a vital factor for any vintage. With climate change not enough at the right moment is a issue. Yet in a Covid era nature has been kind to Corfu with a correction in rainfall. It was not limited to vines only as the agrarian riches in 4,5million olive trees produced a bumper high quality crop not seen in years. With the 2019 shutdown of tourism the engagement of the younger generation in oliving was more than encouraging.
With this newly found energy wine Corfu is inching closer to the wine map. That is not something I ever thought I would be reporting on. Buttercup yellow, beeswax, aromatics with a nod towards Aidani, deeply textured with saline intense savoury finish. Another white grape whose gastronomic talents lean towards a lighter red. We now know that this difficult grape deserves it’s place on the journey. One has to experience Kakotrygis to appreciate how different it really is.